Nieuws

Catalaanse schilders van rond 1900

SantiagoRusinolOp dinsdag 27 maart 2018 geeft Jan Timmerman zijn jaarlijkse lezing voor onze vereniging. De lezing vindt plaats in Hotel Best Western en begint om 20.15 uur. De voertaal is het Nederlands.

Het beeld van Barcelona rond 1900 wordt doorgaans bepaald door de grote kopstukken die het meest beroemd zijn geworden, zoals in de architectuur Antonio Gaudí en in de schilderkunst Pablo Picasso, hoewel de laatste zich al vrij vroeg in Parijs vestigde.
Catalonië had echter een eigen kring schilders die minder bekend is maar waar prachtig werk uit voortgekomen is. Het waren jonge schilders die aanschopten tegen de bourgeois cultuur van de Catalaanse hoofdstad. Het café Els Quatre Gats was enkele jaren hun trefpunt waar zij ervaringen uitwisselden. Na 1900 gingen zij hun eigen weg maar zij kunnen zeker als wegbereiders voor nieuwe ontwikkelingen worden gezien.
Ramon Casas was een geziene kunstenaar, Santiago Rusinol maakte indrukwekkende landschappen op Mallorca, evenals Joachim Mir en nog anderen. Het zijn namen die een beetje zijn weggedrukt door de iets latere opkomst van Joan Miró en Salvador Dalí maar zij zijn zeker belangrijk geweest. Wellicht een verrassing en een nieuw licht op de cultuur van Catalonië in die dagen.

JanTimmermanDe Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie is in 1984 in het leven geroepen en stelt zich ten doel het voorzien in volwassenenonderwijs op het gebied van de geschiedenis en de kunstgeschiedenis. De stichting Hollandse Academie staat onder leiding van drs. Jan L.Timmerman. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam en behoort tot die docenten bij wie het vertellen hoog in het vaandel staat. Jan is de spreker die bij onze Asociación verreweg de meeste lezingen heeft gegeven en dat zegt natuurlijk iets over zijn populariteit. Er gaat sinds minstens 15 jaar geen jaar voorbij zonder dat wij hebbben kunnen genieten van zijn bijzonder plezierige verteltrant en zijn interessante onderwerpen op het gebied van de cultuur en de daarme samenhangende geschiednis.

Share

Taller: Botanitas y bebida refrescante

limonada

Estimados socios, queremos invitarlos a participar de un taller de Botanitas. Pero ¿qué son las Botanitas? Son los típicos antojitos, pasabocas, picoteos, aperitivos, snacks, pasapalos, etc… diferentes nombres con los que se les conoce en la cultura hispanoamericana.

En este taller aprenderemos a preparar las auténticas salsa de guacamole y pico de gallo. Y también prepararemos algunas bebidas típicas mexicanas.

¿Te interesaría participar del taller? Manda un correo a Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .......

Precio:

Lugar :

Botanitas-Hapjes
Aprender a preparar Guacamole y Pico de Gallo.
Ingredientes: aguacates, tomates, cebolla y limón verde.
Porción para dos personas: 1 aguacate, 1 tomate y 1/cebolla, limón
Bebidas
Aprender a preparar limonada, cocktail margarita
Para amenizar: música y videos en español en la computadora.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share

La sucesión de los Habsburgos en España

hermosoRond 1500 kwamen door een aantal dramatische sterfgevallen de Spaanse koninkrijken in handen van de Habsburgers, die al eerder de Bourgondische Nederlanden door erfenis hadden weten te verkrijgen. De Nederlanden en Spanje kwamen zo bij dezelfde vorstelijke dynastie terecht. Hoe is dat proces precies verlopen? In de loop van een verhaal vol intriges maken we kennis met de Katholieke Koningen van Spanje Ferdinand en Isabella, met hun dochter Johanna de Waanzinnige en haar echtgenoot Filips de Schone, om te eindigen met de jonge Karel V.

Woensdag 21 februari 2018 Best Western. aanvang 20.15 uur. De lezing is in het Spaans.

fagelRaymond Fagel is universitair docent Algemene Geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de contacten tussen Spanje en de Nederlanden in de zestiende eeuw. Hij promoveerde op De Hispano-Vlaamse wereld. De contacten tussen Spanjaarden en Nederlanders 1496-1555. In 2011 verscheen van zijn hand Kapitein Julián. De Spaanse held van de Nederlandse Opstand. Ook schreef hij Het land van Don Quichot.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share

Cata de Vinos

CataVinoOp dinsdagavond 23 mei organiseren wij een geweldige slotavond van het seizoen 2017/2018.Wij nodigen al onze leden uit om te komen genieten van een Cata de Vino of op zijn Nederlands: een wijnproeverij. Wij hebben voor die avond Nicole Lammertink uitgenodigd die ons niet alleen zal laten genieten van een paar heerlijke door haarzelf geïmporteerde wijnen maar ook van haar uitleg hierover waaruit haar grote liefde voor Spanje blijkt. Aanvang 20.15 uur in Steunpunt de Jaguar.

En la cata de vinos (o degustación de vinos) no sólo se utiliza el paladar para degustar, sino el olfato y la vista. El lugar ideal para hacer la cata debe ser bien iluminado, aireado, silencioso, carente de olores y a temperatura media. Las copas a usar por los catadores deben ser transparentes e incoloras, para apreciar su color y brillo. En la cata, los catadores prueban con atención distintos tipos de vinos para apreciar sus cualidades, de veces escriben sus impresiones y asignan puntaje. .

NicoleLammertinkIk ben Nicole Lammertink, heb een grote passie voor Spanje en ben daarop gebaseerd mijn bedrijf Quiubo gestart; Quiubo, afgeleid van "qué hubo ?! " ....en ik importeer "bijzondere Spaanse wijnen". Ik ga op zoek naar mooie wijnen , importeer ze zelf en distribueer ze aan de betere restaurants in Nederland Daarnaast geef ik wijnproeverijen aan liefhebbers en hoop op deze manier veel meer mensen het andere Spanje te laten ontdekken.

Er is in Spanje immers veel meer dan zon en strand..., er is meer wijn dan alleen de wijnen van de grote commerciele bedrijven uit Rioja en Ribera del Duero...Spanje moet je beleven tùssen en mèt de Spanjaarden! Een Quiubo wijnproeverij is niet enkel wijn proeven, het is met name ook het verhaal àchter de wijn, de familie, de wijngaard, de traditie, de streek, de historie, de cultuur .... daardoor en door de foto's van de bezoeken aan de diverse bodega's komt een wijn pas echt tot leven. De wijnen die ik importeer komen uit zo'n beetje alle streken van Spanje , van Asturias en Cantabria in het Noorden tot Condade de Huelva en Ronda in het Zuiden, ook uit Rioja en Ribera del Duero - bekende gebieden maar dan tòch weer nèt iets andere wijnen - , maar ik ben vooral gespecialiseerd in wijnen uit de onbekendere wijngebieden van druiven die vaak bijna uitgestorven waren. Ik werk met kleine familiebedrijven die van die streek-eigen druiven heel mooie wijnen maken. Ze zien de wijngaarden als hun erfgoed en doen er alles aan om dat te behouden, werken ook duidelijk met respect voor de omgeving en de natuur.

Doordat ik Spaans spreek, kom ik gemakkelijker in gesprek met deze families (er is ook heel vaak een goed, warm en waardevol contact uit ontstaan ) en ik heb ze de mogelijkheid geboden om hun wijnen ook buiten hun eigen streek te verkopen, door ze te assisteren bij alles wat nodig is voor de export ( ze hebben op kleine bedrijven nu eenmaal geen exportmanagers, ze spreken zelf geen Engels en de Europese regelgeving voor export is onbekend terrein .. ). Daarnaast ben ikzelf hun importeur voor Nederland geworden !

Door de proeverijen probeer ik onze gezamenlijke passie voor Spanje, Spaanse wijnen en cultuur over te brengen naar de Nederlandse wijn- en Spanjeliefhebber.

Bewaren

Share

Lezingen

JanTOngeveer eenmaal per maand organiseert de AIE een lezing. Wij streven ernaar om evenveel lezingen in het Spaans als in het Nederlands te geven. Een meestal prominente spreker bespreekt een onderwerp uit de Spaanstalige cultuur, zoals de geschiedenis, de architectuur en de literatuur. Maar ook de Spaanse wijnen en bijvoorbeeld reisverslagen komen aan bod. Er is altijd gelegenheid tot discussie. Bij lezingen in het Spaans wordt deze in principe in het Spaans gevoerd om u in de gelegenheid te stellen uw Spaans te oefenen. Tenzij anders aangegeven vinden de lezingen plaats in Hotel Best Western en is de aanvangstijd 20.15 uur. Klik voor meer informatie op de betreffende onderwerpen.

Voor de In het seizoen 2017/2018 geprogrammeerde lezingen, zie de Agenda rechts op deze pagina. Wilt u iets weten over de lezingen die wij eerder hebben georganiseerd, kijk dan in ons Archief:

Voor leden is de toegang gratis. Introducés zijn van harte welkom bij de lezingen. Hun toegangsprijs bedraagt € 5.

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2018    
20-02   Cursus: Spaanse architectuur 1
21-02   Lezing: La sucesión de los Habsburgos
27-02   Cursus: Spaanse architectuur 2
06-03   Cursus: Spaanse architectuur 3
13-03   Cursus: Spaanse architectuur 4
21-03   Film: Mujeres al borde de un ataque de nervios
27-03   Lezing: Catalaanse schilders rond 1900
05-04   Tertulia: La pasión según Carmela
13-04   Taller: Botanitas y bebidas refrescantes
18-04   Film: La historia oficial
23-05   Cata de vinos
07-06   Tertulia: Corazón tan blanco

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren