Op vrijdagavond 3 maart 2017 hebben wij een zeer bijzondere avond. Adrie en Natalia nemen ons mee in een muzikale vertelling over het leven van Victor Jara. Zij zingen zijn gedichten en begeleiden zichzelf op gitaar, terwijl de fabelachtige percusionist Marcos de meest wonderlijke en illustratieve geluiden uit zijn instrumenten haalt. Aanvang 20.15 uur in Steunpunt de Jaguar. Voor AIE-leden is de toegang uiteraard gratis. Niet-leden zijn ook welkom. Zij betalen 5 euro bij de ingang van de zaal.

Bestel het boek: Victor Jara: het lied zingt voort!

Het verhaal van de Chileense theatermaker, zanger en politiek activist Víctor Jara(1932-1973), vertelt over iemand die opstaat, strijdt voor zijn idealen en daarvoor de ultieme prijs betaalt. Jara had een belangrijke rol in het ontstaan van de politiek geëngageerde beweging La Nueva Cancion Chilena (het Nieuwe Chileense Lied) in de Peña de los Parra, een podium en ontmoetingsplek opgericht door de kinderen van Violeta Parra. Hij werd een van de culturele boegbeelden van de Unidad Popular, waarmee Salvador Allende de presidentsverkiezing van 1970 won. Het Chileense, socialistische experiment ‘met de smaak van rode wijn, en de geur van empanades’ kon beginnen. Op 11 september 1973 werd dit experiment door een bloedige staatsgreep o.l.v. Generaal Augusto Pinochet de kop ingedrukt. Víctor Jara werd gearresteerd, gemarteld en vermoord. Kogels hebben zijn muziek niet kunnen tegenhouden. Zijn lied klinkt voort. Even urgent en actueel als toen.

   
Cuando el sol se inclinaba
lo encontré
en un rancho sombrio,
de Lonquén.
en un rancho de pobre
lo encontré,
cuando el sol se inclinaba
en Lonquén
 
   

Sinds eind jaren 70 speelt en zingt Adrie Huissoon de muziek van Victor Jara. Hij is diverse malen in Chili geweest en heeft diverse mensen gesproken die Victor ]ara van nabij hebben meegemaakt. De verhalen achter de liederen vormen een onderdeel van het levensverhaai van Victor dat op zijn beurt weer onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Chili. In 2011 begon hij met het schrijven van een boek dat in het voorjaar van 2017 zal verschijnen. In 2004 ontmoette hij Natalia Rogalski, Ook zij bleek een diepe verbinding te hebben met Chili en met de muziek van Victor Jara. In de jaren ’90 was zij daar op tournee met de groep Flairck en zong zij materiaal van Victor Jara wat in die tijd nog zeer beladen was. Zij heeft een korte, informele ontmoeting met Amanda ]ara, een dochter van Victor, gehad die veel indruk heeft gemaakt.
In de zomer van 2013 besloten Adrie en Natalia om samen een muzikale vertelling over Victor te gaan maken. Zij hebben er met liefde aan gewerkt en hopen dat het ook ons mag raken. Zij worden in deze zeer bijzondere voorstelling op nog bijzonderder wijze bijgestaan door de Portugese percusionist Marco Santos.
Voor meer details, zie www.victorjara.nl.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share