victorApril 1971. Ergens in een buitenwijk van Santiago klinkt een vrouwenstem:

- Víctor… Víctor… telefoon!!
- Mamita… ik kom zo meteen, ben nu bezig.
- Het is dringend. Loro wil je spreken.
- Maar ik zie hem vanavond!
- Víctor, kom nù naar beneden…!
Víctor Jara heeft zojuist de laatste aarden dakpannen aangeschoven op het zaaltje dat in zijn tuin is gebouwd. Deze gebogen, typisch Chileense dakpannen heeft hij een paar dagen geleden samen met Joan, zijn vrouw, gered van de sloop van een oud huis bij hen in de buurt. Witgekalkte bakstenen muren zijn de finishing touch. Het piepkleine zaaltje heeft nu iets weg van een adobe-hutje zoals in het dorpje Lonquén, waar hij als kind opgroeide.’

Zo begint het boek ‘Víctor Jara. Het lied zingt voort’ door Adrie Huissoon

Víctor Jara was in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw een fenomeen in Latijns-Amerika. Dat kwam, zoals Harry Sacksioni in het voorwoord van het boek terecht opmerkt, ‘door zijn heldere geest en zijn strijdbaarheid […] waarmee hij de woorden bleek te kunnen vinden om het volk, dat leed onder de onmacht van de verschillende regeringen, een hart onder de riem te steken en hen daarmee perspectief voor de toekomst te geven.’

Aan de hand van interviews en talloze publicaties (boeken, tijdschriften, websites) wordt het leven geschetst van een straatarm Chileens jongetje die zich via mime, dans, theater en muziek ontwikkelt tot het culturele boegbeeld van de socialistische regering van Salvador Allende (1970-1973). De volksregering die hieruit voortvloeit - met de smaak van rode wijn en de geur van empanades - is een uniek politiek experiment dat echter op 11 september 1973 door een bloedige staatsgreep onder leiding van Generaal Augusto Pinochet de kop wordt ingedrukt. Tijdens de eerste dagen na deze staatsgreep wordt Víctor door militairen gevangen genomen, gemarteld en vermoord. Hij moet ‘verdwijnen’ als een van de vele ‘vermisten’.

Machthebbers hebben echter buiten de leeuwinnenmoed van Joan Jara, zijn weduwe, gerekend. Zij behoedt Víctor voor de vergetelheid: door zijn lichaam op te eisen en te begraven; door een aanvankelijk kansloos lijkende rechtszaak aan te spannen tegen de Chileense staat om de waarheid boven tafel te krijgen wie haar man heeft vermoord; door onophoudelijk wereldwijd aandacht te vragen voor zijn culturele erfenis en de betekenis van zijn werk. Dat is haar gelukt: de anonieme moordenaars kregen gezichten en hun namen werden bekend. Ze worden voor het gerecht gedaagd.

Víctor Jara - de man die zijn volk een stem gaf en een continent, leerde zingen en is een symbool geworden voor de desaparecidos, de mensen die spoorloos verdwenen zijn tijdens de militaire dictatuur. Kogels hebben zijn muziek niet kunnen tegenhouden. Zijn lied zingt voort. Even urgent en actueel als toen.

Boekpresentatie (uitverkocht!)
21 mei 2017 ‘De Rode Zaal’ Riouwstraat 1 in Den Haag

Beschrijving: 193 x 260 mm, 275 pagina’s, full color, gedrukt, genaaid/gebrocheerd

Informatie www.victorjara.nl

Bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vanaf 22 mei 2017 onder vermelding van ‘Víctor Jara. Het Lied Zingt Voort’ en uw naam, adres en woonplaats.

Betalen: € 37,-- (incl. 7,-- verzendkosten) op NL37 INGB 0004 2945 14 ten name van Stichting Mee in Zee, onder vermelding van ‘Lied Zingt Voort’. Na ontvangst betaling wordt het boek verstuurd.

Bewaren

Bewaren

Share