Kort verslag cultuurreis Barcelona – Valencia door de Asociación Iberoamericana Eindhoven

Na de fascinerende lezingenserie “Spaanse architectuur” door Suzanne Roelofs waren de verwachtingen hooggespannen voor de architectuurreis naar Barcelona en Valencia in oktober 2011. Barcelona? Ja, Gaudi natuurlijk. Maar Valencia? De week werd een wervelende overweldigende waterval van visuele indrukken, statige classicistische architectuur, strak-moderne gebouwen, en stralend-witte op hemelblauw drijvende organische vormen.

We waren met een prettige groepsgrootte van 14 mensen, en vertrokken op zaterdag vanaf vliegveld Weeze, een comfortabel uur rijden van Eindhoven vandaan. Het hotel was netjes en eenvoudig en vlakbij de Ramblas. We vonden die eerste avond een authentiek Spaans restaurant, waar alleen maar Spanjaarden zaten. Met de vele Spaanssprekenden onder ons was de verkenning van de menukaart en de bestelling een fluitje en het eten een feest.
 Ciudad1Ciudad2


 
Alsof ik het gisteren zag, staat op mijn netvlies nog steeds de “Ciudad de las Artes y de las Ciencias” van de architect Calatrava in Valencia. Stralend-witte gebouwen in de vorm van een schelp, een vis, een oog, een kas, bedekt met witte mozaieksteentjes of gemaakt van speciaal wit glinsterend beton, omringd door ondiepe witte bassins, die de blauwe hemel weerspiegelen. We kregen een rondleiding door het operagebouw, wat een fantastische beleving moet dat zijn om daar een opera of concert te ondergaan.

Sagrada FamiliaEen ander hoogtepunt was de Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona, en met name het interieur; prachtig kleurige glas-in-lood vensters, heel hoge lichte sierlijke bogen: ruimte, licht, sereniteit, schoonheid, groots en meeslepend.

Tientallen andere beelden rijen zich voor mijn ogen: de golvende lijnen van de Casa Mila, de uitbundig versierde torentjes op meerdere Casas, de transparante rechtlijnigheid van het Mies van der Rohe paviljoen, het grootse veelkleurige interieur van het Palau de la Música Catalana, de ondergrondse gangen en de helende en rustgevende groenen van het ziekenhuis Santa Creu i Sant Pau,....

Het reisgezelschap was prettig en we hebben samen heel gezellige avonden doorgebracht. Maar heel speciale dank zijn we verschuldigd aan Suzanne, die met haar kennis en enthousiasme ons dingen heeft laten zien, die we in ons eentje totaal gemist zouden hebben. Het was een feest om naar haar uitleg te luisteren, ik heb nog nooit zo’n vloeiend en makkelijk sprekende deskundige gehoord. En nog specialere dank gaat naar Peter, die het initiatief voor deze reis heeft genomen, die ontzettend veel tijd en moeite in de organisatie heeft gestoken, en die ons als pater familias de hele week veilig en zorgenvrij doorgeloodst heeft

Op zich heb/had ik niet speciaal iets met Spanje. Maar met een kundige én enthousiaste reisleiding zie je zoveel méér dan dat je op eigen gelegenheid gaat. En het niveau van deze reisleiding lag erg hoog. We kijken dan ook vol verwachting uit naar de volgende reis door Suzanne en Peter.

Marie-José Kobussen

 

Share